Bedrijfs- bezoek 50j brouwerij Boon Lembeek
Zaterdag 18 oktober was een perfecte dag om brouwerij Boon te bezoeken, het was immers Kelderdag met unieke flessen in het 50j bestaan van de brouwerij… en dat met de perfecte gids!
Geuze wordt gestoken uit de assemblage van lambiekbieren met verschillende ouderdom die oorspronkelijk worden gebrouwen in de herfst en wintermaanden uit gekiemde mout en tarwe (en nu ook haver naar recept uit 1559…) maar zonder gist. Liefst 4 verschillende temperatuurstages waarbij de hoppen toegevoegd werden tijdens het koken en een filtering vinden plaats voor het brouwsel in de brouwketel belandt. De omgevingslucht in de Zennevallei waait in het open koelschip waardoor twee natuurlijke gist- en bacteriesoorten in het brouwsel hun proces starten. De lambiek wordt dan gerijpt op in totaal 161 foeders, eiken vaten die ze af en toe bijvullen tot BOM-vol en afdichten met vloeipapier en een snookerbal… (tegen zuurstof en fruitvliegen)
Lambiek die 1, 2 en 3 jaar heeft gerijpt wordt geblend en de jonge lambiek bevat nog wat suiker welk zorgt voor een hergisting op de fles zodat dit een bier betreft welk kan gedronken worden door diabetici. Er kunnen ook ontdooide frambozen en diverse hoeveelheden krieken mee vergist worden met de jonge lambiek tot diverse fruitbieren. Tijdens de rondgang werd lambiek geproefd en achteraf ook de nieuwste Oude Geuze Remy Le Mercier en Geuze Mariage Parfait 10%, black label met in hun Boon bar nog veel meer…

Schenkritueel voor Oude Geuze
1. Doe de fles rustig open en zorg dat je ze kan schenken zodat het bezinksel in de fles blijft. Zorg hiervoor dat de fles best eerst een tijdje rechtop staat, zodat het bezinksel mooi op de bodem ligt.
2. Maak het glas proper en droog. Schenk vanuit een hoek van 45° en draai het glas tijdens het schenken. De draaibeweging maakt de binnenzijde van het glas vochtig met bier, wat voor een mooie en regelmatige opbouw van de schuimkraag zal zorgen.
3. Eens de binnenzijde volledig nat is, schenk rustig en geduldig verder en hou het glas stapje per stapje rechter tijdens het schenken.
4. Indien je de fles verdeelt over meerdere glazen, ga verder naar het 2e of 3e glas zonder de fles tussendoor rechtop te plaatsen. Het bezinksel mag namelijk niet gemend worden met het bier.
5. Laat de schuimkraag gerust wat overschuimen zodat het schuim bol en hoog boven de kraag van het glas komt. Strijk het schuim dus zeker niet af!
6. Om de smaak van het bier zo te hebben zoals wij dat voor ogen hebben wanneer we het maken, schenk je het bezinksel niet mee.


 
		 
			 
			 
			 
			 
			